Eines de l'usuari

Eines del lloc


catxo

CATXO

  • Significa baix d’altura, i també abaixar, inclinar (DECLC). N’hi han nombrosos topònims per tot el nostre domini lingüístic (ON). Probablement, catxo derive d’acatxar, que vol dir ajupir, inclinar-se, doblegar el cos. A Quart existeix un malnom, el Catxet, amb el significat de passar inadvertit, no fer-se notar. “El tio Catxet sempre deia: ‘catxet, catxet i que ningú s’entere”’ (Pep Sancho)
  • Pont Catxo.- [el ‘pon ‘kaʃo] (39.486692, -0.445007) No és el PONT del riu, el del Camí de PATERNA, com alguns, erròniament, pensen. Els vells recordaven parlant del pont catxo, un xicotet pont de fusta situat al costat, poc metres riu amunt que permetia creuar el riu amb cavalleries.
  • Partida del Pont Catxo.- [el ‘pon ‘kaʃo] (≈ 39.486412, -0.446039) Es trobava emmarcada entre el RIU, el Camí a MANISES, el Camí de PATERNA i l’eixugador de la cadira del RÀFOL, límit amb el terme de Manises. La Partida estava creuada, d’oest a est, per les séquies de FAITANAR i MISLATA. El sud de la partida, més alt, s’anomena també el balcó del TÚRIA, perquè domina el Riu des d’una certa elevació. També es coneix per el RAJOLAR del tio Baptiste, que tenia en esta zona la seua fàbrica. Si bé els camps situats vora el riu eren hortes, regades pel Roll de GRÀCIA, a mida que es pujava cap al sud la terra era ser menys productiva, raó per la qual s’instal·laren allí les primeres fàbriques de rajola
catxo.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1