User Tools

Site Tools


catxo

Diferències

Ací es mostren les diferències entre dos versions de la pàgina.

Link to this comparison view

catxo [2013/11/10 22:29] (Actual)
Llínea 1: Llínea 1:
 +====== CATXO ======
 +  * Significa baix d’altura, i també abaixar, inclinar ([[DECLC]]). N’hi han nombrosos topònims per tot el nostre domini lingüístic ([[ON]]). ​ Probablement,​ catxo derive d’acatxar,​ que vol dir ajupir, inclinar-se,​ doblegar el cos.  A Quart existeix un malnom, el Catxet, amb el significat de passar inadvertit, no fer-se notar. ​ “El tio Catxet sempre deia: ‘catxet, catxet i que ningú s’entere”’ (Pep Sancho)
 +  * **Pont Catxo.**- ​ [el ‘pon ‘kaʃo] (39.486692, -0.445007) ​ No és el [[PONT]] del riu, el del Camí de [[PATERNA]],​ com alguns, erròniament,​ pensen. ​ Els vells recordaven parlant del pont catxo, un xicotet pont de fusta situat al costat, poc metres riu amunt que permetia creuar el riu amb cavalleries.
 +  * **Partida del Pont Catxo.**- [el ‘pon ‘kaʃo] (≈ 39.486412, -0.446039) ​ Es trobava emmarcada entre el [[RIU]], el Camí a [[MANISES]],​ el Camí de [[PATERNA]] i l’eixugador de la cadira del [[RÀFOL]], límit amb el terme de Manises. ​ La Partida estava creuada, d’oest a est, per les séquies de [[FAITANAR]] i [[MISLATA]]. El sud de la partida, més alt, s’anomena també el balcó del [[TÚRIA]], perquè domina el Riu des d’una certa elevació. ​ També es coneix per el [[RAJOLAR]] del tio Baptiste, que tenia en esta zona la seua fàbrica. Si bé els camps situats vora el riu eren hortes, regades pel Roll de [[GRÀCIA]],​ a mida que es pujava cap al sud la terra era ser menys productiva, raó per la qual s’instal·laren allí les primeres fàbriques de rajola
  
catxo.txt · Última modificació el: 2013/11/10 22:29 (edició externa)