Eines de l'usuari

Eines del lloc


elcano

ELCANO

Naus de Elcano, des de Manises.  A l'esquerra, el solar per al nou Hospital Comarcal Certificació de la inscripció de l'empresa a la Delegació d'Industria de València

  • L’any 1949 es posà en funcionament a Quart la divisió de metalurgia de la empresa, de capital públic, Elcano, encarregada, en aquell temps en la producció de materials auxiliars per a vaixells. Ja en 1952 funcionaven a ple rendiment els seus tallers de fundició, models, forja, maquinaria, montaje, etc… (J. Puig). Les seues naus s’ubicaren a cavall dels termes de Quart i Manises, a la Partida de les TRAVESSERES. L’empresa a sigut de capital importància, per a Quart i per a tota la comarca, al llarg de la segon meitat del s. XX, arribant a ocupar en algunes èpoques al voltant de 1.600 treballadors i treballadores. Fou desmantellada, definitivament, a finals del 2.007.
  • Vivendes d’Elcano.- [‘kases del’kano] (≈ 39.484444, -0.451715) El grup de vivendes es troba a l'Avinguda de Trafalgar de Quart de Poblet, davant mateix de l'ERMITA de Sant Onofre, i al costat de la Séquia de QUART i de l’antic complex industrial de Astilleros Espanyoles. El conjunt de vivendes es varen construir amb la funció de residència per als treballadors i directius de la fàbrica. Posteriorment, els que les habitaven varen tindre oportunitat de comprar-les per tindre-les en propietat. Les vivendes estan agrupades formant un triangle, ocupant els laterals i deixat la part central com a parc i zona verda. Són vivendes unifamiliars, de planta quadrada. Van ser construides amb murs de rajola i revestiment, amb dues altures i cobertes de dos vessants amb teula àrab. (ETNOLOGIA, fitxa 5109)
elcano.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1