Eines de l'usuari

Eines del lloc


forn
no way to compare when less than two revisions

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.


forn [2013/11/10 22:28] (actual) – creat - edició externa 127.0.0.1
Línia 1: Línia 1:
 +====== FORN ======
 +  * Deriva del llatí fornus: Botiga en què hom ven pa; fleca ([[GDLC]]) o tenda que ven pa i té un forn públic per a coure pa, o altres productes, d'encàrrec.  A llarg dels anys de Senyoria, el Monestir de Poblet tenia el privilegi d’autoritzar les tendes de consum que es podien instal·lar a Quart.  Així que no hi hagué al poble més que un dos forns de pa propietats de la senyoria, on els usuaris que anaven a coure els seus aliment i que pagaven un quita pel treball, que en el pa era un de cada vint. A mida que calia renovar-ho o per necessitats de servici, anava canviant de lloc l’emplaçament del forn.  Es troba documentada la compra d’una casa a l’antic Carrer de la [[PILOTA]] al 1762, per instal·lar el forn del poble ([[PrivilegiS]], p. 409)
 +
 +  * **Plaça del Forn vell.**-   (Ø 39.483849, -0.441277)  Apareix al [[Llibre Padró]] (f. 223b): “Por otra casa horno de pan a cocer sita en la Plazuela llamada del Horno...”  El forn pertanyia al complex de les propietats de la Senyoria.  La plaça, o “plazuela” com li diu el Llibre Padró, era a la mateixa la Plaça del [[CASTELL]].   Hi ha arreplegats al Llibre Padró 11 habitatges, on cal afegir el [[PÒSIT]] municipal.  Totes eren xicotetes, de baixa renda, a excepció del mateix Castell i el Forn.
 +
 +  * **Plaça del Forn.**- Apareix ja en el dietari d’Aliaga l’any 1783 ([[DA]]): “Sucedió el dia 24 de Nobiembre quando Bino la riada fuerte y pasó por encima el puente y también se asolaron las Casas de la plaza del orno”.  No es deu referir a la Plaça del Forn vell, situada en el que ara és la plaça del [[CASTELL]], ja que es troben a prou altura per que arribe una riuada.  Més fàcil és que siga la mateixa que apareix al Llibre Padró (f. 72) com a “plaza del horno nuevo” i que sembla que estiga a la vora del Carrer del [[PARADÍS]], l’actual Carrer Sant Onofre, prop de la Plaça de Sant [[RAFAEL]].
  
forn.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:28 per 127.0.0.1