Eines de l'usuari

Eines del lloc


mapa_de_1821

Mapa de descripción topogràfica de 1821

  • El seu llarg títol és: Mapa que contiene la Descripción Topográfica de la Ciudad de Valencia del Cid, antes de los Edetanos, y de los Pueblos, Caseríos, Huertas, Río Turia, Presas en él, y Canales de riego hasta una legua en contorno de ella; con las noticias de los particulares de mayor atención, que se contienen dentro y fuera de sus muros. El feu l’arquitecte valencià Cristobal Sales a partir dels plànols militars francesos, per a un concurs convovat per la R. Sociedad Económica de Amigos del País de Valencia, amb la finalitat de rectificar la xarxa d’accessos a la ciutat.
  • El plànol, de menor detall que el de Suchet de 1812, només rotula el nom del poble, el riu, assuts i les sequies de la Vega (crida Séquia de Manises a la de Quart-Benàger), el Camí de Valencia, i els camins entre pobles (Manises-Aldaia, Mislata-Aldaia, Chirivella-Aldaia, Xirivella-Alaquàs…). Dibuixa la gran quantitat d’alqueries que s’estenien per tota la Vega. S’aprecia clarament, per eixemple, la tortuositat del Camí de Manises que travessava barrancs o, curiosament, encara que dibuixa el complex partidor-encreuament de Sant Onofre, no el rotula.
  • Respecte a la representació del nucli urbà, hem de dir que és molt similar a la del plànol de 1812, encara que la seua major nitidesa permet apreciar detalls com que el Carrer de l’Alcota no arribava, ni molt menys, a l’altura del cami del riu, o el triangle que forma l’actual ajuntament amb el Carrer d’Alacant
  • El plànol és de l’arxiu de Vicente Graullera Sanz de Valencia, i es troba reproduït amb el numero 7 al CD-Rom de LLOPIS, Armando, PERDIGON, Luis, TABERNER, Francisco; Cartografia històrica de la ciudad de Valencia /Volumen 1 (1608-1929), de Faximil Edicions Digitals, Universitat de Valencia, 2004.

http://www.sanchosanmartin.es/cartoquart/des/index.html.

mapa_de_1821.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1