User Tools

Site Tools


mollo

Diferències

Ací es mostren les diferències entre dos versions de la pàgina.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
mollo [2008/06/25 19:46]
127.0.0.1 editor externo
mollo [2013/11/10 22:29] (Actual)
Llínea 1: Llínea 1:
 ====== MOLLÓ ====== ====== MOLLÓ ======
 +
  
   * En València és més comú la  pronúncia “mulló”. ​ Ve del llati Mutulo –onis, cap de biga, fusta grossa. ​ El molló és una pedra robusta ficada en terra perquè serveix d’indicació de límit d'una propietat, d'un país... ([[DCVB]]) ​ El terme molló s’utilitza sobretot en l’àmbit valencià, inclús preferentment al de fita.  Coromines pensa que a València el molló és, d’alguna manera, més gran  i més important, que la fita, i curiosament,​ cita, per exemplificar-ho,​ el trifini de Quart, Riba-roja i Xiva  ([[DECLC]]).   * En València és més comú la  pronúncia “mulló”. ​ Ve del llati Mutulo –onis, cap de biga, fusta grossa. ​ El molló és una pedra robusta ficada en terra perquè serveix d’indicació de límit d'una propietat, d'un país... ([[DCVB]]) ​ El terme molló s’utilitza sobretot en l’àmbit valencià, inclús preferentment al de fita.  Coromines pensa que a València el molló és, d’alguna manera, més gran  i més important, que la fita, i curiosament,​ cita, per exemplificar-ho,​ el trifini de Quart, Riba-roja i Xiva  ([[DECLC]]).
 +
 +
  
  
  
   * **El Molló.**- [el mo’ʎo] (39.470013, -0.552444) ​  A Quart de Poblet, per antonomàsia el Molló és el trifini, que marca el límit entre els termes de Riba-roja, Xiva i Quart de Poblet. ​ Este Molló, ja apareix a l’acord de divisió de termes entre Quart i Aldaia: “e inmediato al trifinio divisorio de los términos de Quart, Ribarroja y Chiva, cuyo Mojón se encuentra colocado en tierras de Don Cayetano Garcia” ([[COLL]], p. 82).  Hores d’ara es troba a la parcel·la de l’ajuntament de Quart on s’ubiquen les instal·lacions del Motor del Sagrat [[COR]].  ​   * **El Molló.**- [el mo’ʎo] (39.470013, -0.552444) ​  A Quart de Poblet, per antonomàsia el Molló és el trifini, que marca el límit entre els termes de Riba-roja, Xiva i Quart de Poblet. ​ Este Molló, ja apareix a l’acord de divisió de termes entre Quart i Aldaia: “e inmediato al trifinio divisorio de los términos de Quart, Ribarroja y Chiva, cuyo Mojón se encuentra colocado en tierras de Don Cayetano Garcia” ([[COLL]], p. 82).  Hores d’ara es troba a la parcel·la de l’ajuntament de Quart on s’ubiquen les instal·lacions del Motor del Sagrat [[COR]].  ​
 +
 +
  
  
  
   * **Partida del Molló.**- ​ [el mo’ʎo] ​ (39.469402, -0.550817) ​ Apareix al [[Llibre Padró]] (f. 150b) com una partida de secà situada prop del Mas de [[CAPELLANS]]. Avarca els terrenys situats a  l’oest d’esta partida, al voltant del trifini entre Quart, Riba-roja i Xiva.   * **Partida del Molló.**- ​ [el mo’ʎo] ​ (39.469402, -0.550817) ​ Apareix al [[Llibre Padró]] (f. 150b) com una partida de secà situada prop del Mas de [[CAPELLANS]]. Avarca els terrenys situats a  l’oest d’esta partida, al voltant del trifini entre Quart, Riba-roja i Xiva.
 +{{ :​mollo.jpg|El Molló}}
 +{{:​mollo2.jpg|El Molló}}
  
  
mollo.txt · Última modificació el: 2013/11/10 22:29 (edició externa)