Eines de l'usuari

Eines del lloc


rascanya

RASCANYA

  • Rascanya era una antiga alqueria situada a la banda esquerra del Túria. El nom de Rascanya procedeix de l’àrab rizq-al-ain: el benefici de la font; o de ra(i)z-q-ain: la que Déu ens concedeix (ON). També pot derivar de qanâ or qanâya, «canal». Rascanya és paral·lel a altre topónim ras al-'ayn: brot d’aigua que deriva a Rasalany en Valencia o Ras-el-ain en Tunícia (GLICK, cap 12)
  • Sèquia de Rascanya.- [la ‘sekia de řas’kaɲa] (39.484247, -0.438476 → 39.487383, -0.423985) Antigament era la darrera sèquia que prenia aigua del riu al terme de Quart, per l’esquerra,a la riba del terme de Valencia. Ara, després de les obres del Pla Sud, pren les seues aigües de l’Assut del REPARTIMENT, La Cassola, i va canalitzada fins creuar la sèquia de MESTALLA i rebre els sobrants de la de TORMOS. Aleshores es bifurca i rega vora 1000 ha. de les hortes que van des de Campanar fins a El Carraixet. Pren aigua del riu des del dijous a les 8 de la vesprada fins al matí del dilluns, com la resta de les séquies de la banda esquerra.
  • Assut de Rascanya.- asút de rascáña (39.487383, -0.423985) Situat al vell llit del riu, molt prop del terme de Mislata, la seua fàbrica correspon als segles XVII y XVIII com els altres assuts de la Vega. La poca accessibilitat del terreny a propiciat el seu deteriorament o, vist des de altra perspectiva, que encara pogam matindre restes de l’obra. La caseta, els mecanismes de l’almenara i bona part de les goles estan derruïdes i part del mur de la presa soterrat per escombraries.

Assut de Rascanya, runes de la caseta Assut de Rascanya, runes de la caseta Assut de Rascanya, mur de contenció Rascanya, tuberia subterrània de la séquia

rascanya.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1