Eines de l'usuari

Eines del lloc


valencia

VALÈNCIA

  • Capital de l’antic regne, de la comunitat i de la província. La influencia de València en la vida social i econòmica de Quart ha sigut una constant al llarg de tota la seua història. Tots els corrents polítics, socials i econòmics discorrien pel camí que enllaçava el poble amb la capital. Per a bé i per a mal, la situació del poble, com entrada al cap i casal des de l’interior de la Península, encara deixa sentir la seua poderosa influencia a l’economia, als polígons industrials, al comerç, a la xarxa de comunicacions, a l’especulació urbana, etc…
  • Camí de València.- [el ka’mi de ba’lensia] (39.483201, -0.440371 → 39.478796, -0.426372) És deia així, principalment, al tram de l’antic Camí de MADRID, que anava des de l’antiga Plaça Major (Carrer Valldecabres) fins a Mislata en direcció a Valencia. Hi ha moltes possibilitats de que fora una antiga via Romana, secundària de la Via Augusta que recorria el litoral peninsular. En tot cas la carretera arribava a Quart des de Valencia i allí es bifurcava en dos trams: Un anava cap a l’interior, cap a Xiva i Castella (encara que la serra de las Cabritillas ha segut pràcticament intransitable fins al s. XIX) i una altre, pel Carrer MAJOR de Quart, anava fins al Pont del RIU i continuava cap a Manises i riba amunt, per la dreta del riu. El camí té el seu origen en Valencia i el seu trajecte es pot calcular des de la Plaça de la Verge per el Carrer Caballeros i el Carrer Quart fins a Mislata, on segurament passava per dalt del turó de l’actual Ajuntament (el Carrer Major) fins als peus de la muntanyeta on s’alçava l’antic castell del poble. La distancia d’eixe recorregut són aproximadament 5429 metres, el que correspon a 4 milles romanes, d’ahí vindria el Quartum mille que dòna nom al poble. En este punt, rodejant el castell, naixeria el Camí de MANISES que anava fins a eixe poble i per la banda dreta del riu.

El Camí de València Cases de primeries de segle al Camí de València

  • Partida del Camí de València.- [el ka’mi de ba’lensia] (Ø≈ 39.480817, -0.431045) Apareix al Llibre de Privilegis (p. 406) al 1538. Així com al Llibre Padró encara es manté el nom d’esta partida, a l’urbana de 1893, no apareix com a tal, sinó com Partida del Camí REAL. Però a la cartografia de l’IGN i a la relació dels anys 40 ja no apareix la partida. El creixement urbà i el PLA Sud deixaren, posteriorment, la zona sense terreny de cultiu.
  • Carrer de Valencia.- [el ka’řer de ba’lensia] (39.483201, -0.440371 → 39.482144, -0.434417) Apareix a la relació urbana de 1876, amb tota seguretat devien correspondre al tram de cases situades vora el Camí de València, la zona dita de les CASETES, i en general a l’entrada del poble des de Mislata i fins al Carrer MAJOR, l’actual Plaça VALLDECABRES.
valencia.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1