XI Passejant per rutes amigues La Ruta QDP 36/39

La proposta de Passeig per Rutes Amigues d’enguany, és la ruta Quart de Poblet 36/39, un recorregut que té com a objectiu rememorar i posar en valor el nostre passat més recent. El periode històric de la Guerra Civil

1 Plaça J.B. Valldecabres

l la Casa de Cultura del municipi, antiga residència familiar del cacic del poble que va ser confiscada i habilitada com a seu del Partit Comunista (PC).

2.- Edifici d’obres publiques

A més, l’edifici actualment ocupat per la Conselleria d’Obres Públiques va albergar una caserna militar, que va servir d’allotjament a tropes de l’Exèrcit Republicà.

3.- Plaça Sant Rafael

4.- Plaça del Castell i Plaça de la Creu

, ja que allí es va establir la caserna general de la Brigada d’Blindats de l’exèrcit governamental de la República, les unitats van tenir un paper destacat en el conflicte armat, especialment entre 1936 i 1937, en participar en els combats en el front de Aragó i al Centre, com destaquen els historiadors Andrea Moreno i Pau Olmos en el seu llibre Quart de Poblet 1936-1939: 1 poble de la rereguarda, guanyador el 2015 del Premi de Ciències Socials i Humanes “Amador Griñó”, que atorga l’Ajuntament .

L’edifici, confiscat per l’Ajuntament, va acollir els comandants dels blindats, però els vehicles es van distribuir entre l’entorn de l’ermita de Sant Onofre, llavors fonamentalment camps de conreu, i la rambla del Poyo.

Prèviament a l’arribada dels blindats, en aquest edifici es va instal·lar l’Hospital de Sang

La plaça de la Creu acull, precisament, el que millor s’han conservat, ja que es va construir per donar servei a la comandància de blindats, entre d’altres elements.

5.-Església

. L’Església de la Puríssima Concepció, que es va convertir en mercat durant la contesa, va acollir també a diverses famílies fugides de Castelló capital i Xilxes després de l’ocupació de les dues per l’exèrcit nacional ja en els últims mesos de la contesa.

6.-Plaça de Pinzón

7.- Carrer Trafalgar

8.- Parc i Ermita de Sant Onofre.

9.- Casino i Ajuntament de Quart de Poblet