XII Passejant per rutes amigues. Els grans masos del Pla de Quart

El Pla de Quart, el nostre secà, ha sigut, ara i sempre, el gran desconegut per als veïns del poble que no són llauradors, encara que suposa més dels dos terços del seu terme. Este passeig és una visita als dos grans masos de la història del secà de Quart de Poblet: El Mas de Pai i el Mas de Capellans.

Com que no podem iniciar la nostra ruta des del casc urbà del poble, començarem en autobús fins arribar a la gran redona (1) que es troba a les portes de la fàbrica Natra-Cacao i l’empresa de tractament de residus Emtre.  

El Pla de Quart és una subcomarca d’uns 68 Km quadrats, dels quals una quarta  part corresponen al nostre terme municipal. Es troba, globalment, inclinada cap al sud i cap a l’est i surcada per barrancs que drenen l’aigua de les torrenteres estacionals.  Al llarg de l’historia la seua producció agrícola ha sigut la típica del secà: cereals de secà i, sobretot, vinya, olivera, garrofa i ametlla. L’existència al subsòl de grans borses d’aigua, ha permès, als últims 150 anys, obrir pous d’aigua i transformar el paisatge en una producció de regadiu.

Caminem per la senda que ens dirigeix cap a la central depuradora (2) Es va construir al 1975 per netejar els residus de la zona industrial, i en particular de la fàbrica de cervesa.  Com indica a la façana fou ampliada al 1992., per poder tractar tota l’aigua residual que genera el polígon abans d’abocar-la al barranc de Poio. Anem per la Partida de La Foia (3) fins que enfilem el Camí del Mas de Pai (4), que ens dura, 1,5 Km. més avant, a nostre primer destí.

La zona que anem travessant són les partides dels Omets, i les Basses.   És zona reservada per a alleujar, per inundació, l’aigua de les plujes que s’acumula a les rambles en les tormentes estacionals de primavera i tardor

Quan ja divisem, les construccions del Mas de Pai, l’antic Mas de la Senyoria de Poblet, trobem, vora el camí, a la dreta,  el Motor de Sant Francesc (5). A la seua façana oest està un bell mosaic que representa al Sant. Arribem al Mas de Pai (6), l’edifici que ocupa la posició central, amb una porta d’arc que té al damunt una pedra que és, en realitat, els restes de l’escut d’armes de l’abat de Poblet, com correspon a una casa de propietat senyorial. El mas es troba tancat i deshabitat. A l’aparcament hi ha una gran pedra molar, pertanyent a l’almàssera del mas. Al costat del mas es troben les instal·lacions del Motor Verge de la Salut, que inclou una gran bassa de reg.

Tornem pel nostre camí fins arribar a un altre, el Camí del Pla (7), que va des d’Aldaia a Xiva. A l’encreuament ja divisem el nostre segon destí: El Mas de Capellans (8). La millor forma d’arribar és sobrepassar-lo pel camí i entrar per la façana oest. El mas és fàcil trobar-lo obert, amb treballadors cuidant-se dels camps. Històricament ha sigut coneguda l’hospitalitat del habitants del mas i podem demanar permís per a, sense molestar, donar una ullada a les instal·lacions. Recomane la porta de la bodega, la façana principal o la bassa de rec, amb detalls molt interessants per a descobrir.

Eixim del Mas de Capellans i esperem l’autobús que ens conduirà al nostre següent destí.  Ens cal pegant una volta per evitar l’impracticable pas del barranc Gàllego pel Camí del Mas del Jutge.  Allí podem vore el punt on s’uneixen el Barrranc de Gàllego i el de Poio (9) i continuen junts cap al Sud- Est, cap a Aldaia

Amb l’autobús farem l’última visita de l’excursió, al punt on el terme municipal de Quart de Poblet fa frontera amb el de Xiva i Riba-roja.  El punt es troba marcat amb el que es coneix pel Molló Trifinio (10).