User Tools

Site Tools


forn

Diferències

Ací es mostren les diferències entre dos versions de la pàgina.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
forn [2012/07/27 07:59]
42.61.35.161 rDnNzIrbXMZWDU
forn [2013/11/10 22:28] (Actual)
Llínea 1: Llínea 1:
-wMhdEf ​ <href="​http://​oxvllyjchhwi.com/">​oxvllyjchhwi</​a>+====== FORN ====== 
 +  * Deriva del llatí fornus: Botiga en què hom ven pa; fleca ([[GDLC]]) o tenda que ven pa i té un forn públic per coure pa, o altres productes, d'​encàrrec. ​ A llarg dels anys de Senyoria, el Monestir de Poblet tenia el privilegi d’autoritzar les tendes de consum que es podien instal·lar a Quart. ​ Així que no hi hagué al poble més que un dos forns de pa propietats de la senyoria, on els usuaris que anaven a coure els seus aliment i que pagaven un quita pel treball, que en el pa era un de cada vint. A mida que calia renovar-ho o per necessitats de servici, anava canviant de lloc l’emplaçament del forn.  Es troba documentada la compra d’una casa a l’antic Carrer de la [[PILOTA]] al 1762, per instal·lar el forn del poble ([[PrivilegiS]],​ p. 409) 
 + 
 +  * **Plaça del Forn vell.**- ​  (Ø 39.483849, -0.441277) ​ Apareix al [[Llibre Padró]] (f. 223b)“Por otra casa horno de pan a cocer sita en la Plazuela llamada del Horno...”  El forn pertanyia al complex de les propietats de la Senyoria. ​ La plaça, o “plazuela” ​com li diu el Llibre Padró, era la mateixa la Plaça del [[CASTELL]]. ​  Hi ha arreplegats al Llibre Padró 11 habitatges, on cal afegir el [[PÒSIT]] municipal. ​ Totes eren xicotetes, de baixa renda, a excepció del mateix Castell i el Forn. 
 + 
 +  * **Plaça del Forn.**- Apareix ja en el dietari d’Aliaga l’any 1783 ([[DA]]): “Sucedió el dia 24 de Nobiembre quando Bino la riada fuerte y pasó por encima el puente y también se asolaron las Casas de la plaza del orno”. ​ No es deu referir a la Plaça del Forn vell, situada en el que ara és la plaça del [[CASTELL]],​ ja que es troben a prou altura per que arribe una riuada. ​ Més fàcil és que siga la mateixa que apareix al Llibre Padró (f. 72) com a “plaza del horno nuevo” i que sembla que estiga a la vora del Carrer del [[PARADÍS]],​ l’actual Carrer Sant Onofre, prop de la Plaça de Sant [[RAFAEL]]. 
forn.txt · Última modificació el: 2013/11/10 22:28 (edició externa)