User Tools

Site Tools


forn

Diferències

Ací es mostren les diferències entre dos versions de la pàgina.

Link to this comparison view

forn [2008/06/25 20:12]
127.0.0.1 creat
forn [2013/11/10 22:28]
Llínea 1: Llínea 1:
-====== FORN ====== 
-  * Deriva del llatí fornus: Botiga en què hom ven pa; fleca ([[GDLC]]) o tenda que ven pa i té un forn públic per a coure pa, o altres productes, d'​encàrrec. ​ A llarg dels anys de Senyoria, el Monestir de Poblet tenia el privilegi d’autoritzar les tendes de consum que es podien instal·lar a Quart. ​ Així que no hi hagué al poble més que un dos forns de pa propietats de la senyoria, on els usuaris que anaven a coure els seus aliment i que pagaven un quita pel treball, que en el pa era un de cada vint. A mida que calia renovar-ho o per necessitats de servici, anava canviant de lloc l’emplaçament del forn.  Es troba documentada la compra d’una casa a l’antic Carrer de la [[PILOTA]] al 1762, per instal·lar el forn del poble ([[Privilegi]],​ p. 409) 
- 
-  * [[Plaça del Forn vell.]]- ​  (Ø 39.483849, -0.441277) ​ Apareix al [[Llibre Padró]] (f. 223b): “Por otra casa horno de pan a cocer sita en la Plazuela llamada del Horno...” ​ El forn pertanyia al complex de les propietats de la Senyoria. ​ La plaça, o “plazuela” com li diu el Llibre Padró, era a la mateixa la Plaça del [[CASTELL]]. ​  Hi ha arreplegats al Llibre Padró 11 habitatges, on cal afegir el [[PÒSIT]] municipal. ​ Totes eren xicotetes, de baixa renda, a excepció del mateix Castell i el Forn. 
- 
-  * **Plaça del Forn.**- Apareix ja en el dietari d’Aliaga l’any 1783 ([[DA]]): “Sucedió el dia 24 de Nobiembre quando Bino la riada fuerte y pasó por encima el puente y también se asolaron las Casas de la plaza del orno”. ​ No es deu referir a la Plaça del Forn vell, situada en el que ara és la plaça del CASTELL, ja que es troben a prou altura per que arribe una riuada. ​ Més fàcil és que siga la mateixa que apareix al Llibre Padró (f. 72) com a “plaza del horno nuevo” i que sembla que estiga a la vora del Carrer del [[PARADÍS]],​ l’actual Carrer Sant Onofre, prop de la Plaça de Sant [[RAFAEL]]. 
  
forn.txt · Última modificació el: 2013/11/10 22:28 (edició externa)