Eines de l'usuari

Eines del lloc


assagador

ASSAGADOR

  • Assagar vol dir trepitjar i anar els animals ú darrere l’altre. La paraula deriva de saga que vol dir anar al darrere. El seu origen és l’àrab saqa que vol dir reraguarda (DCVB), o també del llatí secutorium i un verb freqüentatiu amb influx àrab secutare: que segueix (GDLC, assegador). L’assagador era un camí lliure de pas de bestiar. Al terme de Quart hi havia dos rutes fonamentals: la Vereda de Bestiar d’ARAGÓ, que travessava de Nord a Sud pel Pla, des del terme de Riba-roja; i la Vereda de “Castilla Quemada” coneguda per Assagador, que creuava el terme longitudinalment, de oest a est, internant-se pel poble.
  • Partida de l’Assagador.- [lasaga’or] Apareix al Llibre Padro (f. 65 v), prop de la Séquia de TORMOS. Una escriptura de 1891 situa la partida a l’altra banda del riu, entre la Séquia de TORMOS i la de MESTALLA, el camí al mig, que no es altre que la Senda de BENIMAMET.
  • Assagador.- [lasaga’or] (39.472460, -0.494544 → 39.480085,-0.461735) Era part de la Vereda de bestiar de CASTELLA, amb origen en les serres de Conca i Albarrasí. S’iniciava al punt on encreuava el Camí de la CANYADA, el Camí de MADRID i el Camí del PESSEBRET. Després continuava pel sud del Camí de Madrid, a poca distancia, fins a l’entrada del nucli urbà. Hui en dia quasi no queda ni un tram del camí, si no fos disimulat com a via de servici.
assagador.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:28 per 127.0.0.1