alitra
ALITRÀ
- Paraula d’origen àrab, encara que no hem pogut trobar cap documentació sobre la seua etimologia. Al respecte, Coromines apunta, en l’entrada TRANC: bona marxa, d’origen preromà (DECLC), que: “el mot d’estructura tranka o itranka és foraster en àrab, per tal raó estructural és impossible en àrab una inicial tr- i que la llengua, automàticament i mecànicament, avantpossa una i- als mots de tal inicial”. Alguns antics historiadors locals, amb gran entusiasme per la terra nostra, afirmen que, en les cròniques del Cid es relata que hi havia un castell, molt prop del de Quart, governat pel reiet Alitrà que fou vençut pel Campeador, el qual enderrocà completament el castell i cremà viu al rei, deixant només el Castell de Quart com a l’únic de la zona. Certament, no tenim, ni hem trobat, eixa referència documental.
- Partida de l’Alitrà.- [lali’třa] (≈ 39.483920, -0.437929) La partida ocupava la franja de terra situada entre el RIU i el Camí de VALENCIA, a l’est del nucli urbà. Està travessada, de nord a sud i quasi en paral•lel, per les séquies de FAITANAR i MISLATA. Suposava l’entrada al poble des de Valencia i ja a principi del s. XX estava completament urbanitzada en una línia de cases de diversos estils (Vil•la HERMOSA, el Moli de S. MIQUEL, les CASETES…). Per finals dels anys 50 s’ubicaren TURÉGANO, una industria química i, posteriorment, Faenca, de paper d’embalatge, aprofitant el desviament d’aigües d’un xicotet assut. Eixe mateix punt de pressa d’aigua s’ampliaria, posteriorment, amb les obres del PLA Sud, per formar l’Assut del REPARTIMENT o la CASSOLA.
- Senda de l’Alitrà.- [la ‘senda de lali’třa] Apareix ja al Llibre Padró (f. 102). Segurament devia ser el primet tram de la Senda de l’ASSUT, un camí des del poble, paral·lel a la vora dreta del riu.
alitra.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:28 per 127.0.0.1